Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Denkt u mee over locaties openbare laadpalen?

Geplaatst op Maandag 20 Januari 2020 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 17 seconden

Om sneller openbare laadpalen te kunnen plaatsen, heeft de gemeente Soest een locatiekaart gemaakt met mogelijke plekken voor laadpalen. Deze laadpalen zijn voor inwoners en ondernemers in de gemeente die elektrisch rijden en geen mogelijkheid hebben om op eigen terrein hun elektrische auto op te laden. Tot 2 februari kan gereageerd worden op de voorgestelde locaties.

Groei aantal elektrische auto’s

Soest gaat aan de slag met nieuwe energie. Hier hoort ook het verduurzamen van mobiliteit bij. De gemeente ziet het aantal elektrische voertuigen toenemen en verwacht dat deze groei de komende jaren doorzet. Om voorbereid te zijn op deze veranderingen is onderzoek gedaan naar geschikte locaties voor laadpalen. Dit heeft geleid tot een locatiekaart voor openbare laadpalen. Of en wanneer er nieuwe laadpalen worden geplaatst, hangt dus af van de groei van het aantal elektrische auto’s de komende jaren. Het uitgangspunt is dat er binnen 300 meter hemelsbreed van elke aanvrager een laadpaal gerealiseerd kan worden.

Conceptlocatiekaart laadpalen

De conceptlocatiekaart is het resultaat van een zorgvuldig proces waarin adviesbureau Over Morgen en de gemeente Soest hebben gekeken naar geschikte locaties die voldoen aan verschillende criteria. Zo is er rekening gehouden met nabijheid van woningen en lichthinder van de lampjes van de laadpalen. Laadpalen worden geplaatst op locaties waar zoveel mogelijk elektrische rijders er gebruik van kunnen maken. Daarnaast zijn de plaatsingscriteria in lijn met het gemeentebeleid en de technische eisen voor plaatsing. De doorgang van de stoep mag bijvoorbeeld niet belemmerd worden, er mogen geen bomen in de weg staan, en de ligging van het ondergrondse elektriciteitsnetwerk is belangrijk voor de aansluiting van de laadpaal.

Graag reactie van inwoners

De locatiekaart is nog niet af. De gemeente wil graag samen met inwoners tot een definitieve kaart komen. Is er een gegronde reden om een locatie niet te kiezen en weet u een betere locatie? Of is er een geschikte locatie over het hoofd gezien? Dan hoort de gemeente dat graag. Het is daarbij wel belangrijk dat de nieuwe locatie aan alle eisen voldoet en dat u de buurt betrekt.

Tot 2 februari kunnen bewoners reageren op de voorgestelde locaties. Op www.soest.nl/laadpalen staat de link naar de kaart en het gemeentebeleid. Ook kunt u hier zelf een laadpaal aanvragen.

Wat doet de gemeente met uw reactie?

Vanaf 3 februari worden alle binnengekomen reacties verwerkt. Als er een nieuwe locatie wordt gevonden die aan alle eisen voldoet, nemen de gemeente deze over, om samen tot de best geschikte locaties komen. Op basis van de nieuwe locatiekaart wordt een verkeersbesluit genomen om alle locaties officieel vast te leggen. Tijdens dit traject kunnen resterende bezwaren in een officiële zienswijze worden ingediend. Doordat een verkeersbesluit voor alle locaties wordt genomen, kan een laadpaal snel gerealiseerd worden als daar vraag naar is.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente