Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energiebespaarlening nu ook beschikbaar voor kleine VvE

Geplaatst op Vrijdag 2 December 2022 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 55 seconden

Het Nationaal Warmtefonds breidt per 1 december het aanbod in Energiebespaarleningen uit. Vanaf 1 december kunnen ook kleine Vereniging van Eigenaars (VvE’s) in het hele land aankloppen om hun verduurzamingsplannen te financieren. Het gaat om VvE’s tussen twee en acht wooneenheden. Particuliere eigenaar-bewoners, VvE’s vanaf acht wooneenheden en scholen konden al langer terecht voor verantwoorde en betaalbare financiering voor verduurzaming. Met de Energiebespaarlening voor kleine VvE’s wordt de volgende stap in het versnellen van de energietransitie in Nederland gezet.  

Te weinig geld in VvE-kas

In Nederland zijn er ruim 100.000 kleine VvE’s. De meeste hebben nog geen verduurzamingsmaatregelen kunnen treffen. Maartje Brans, bestuurder van het Nationaal Warmtefonds: “VvE’s willen vaak wel verduurzamen, maar lopen vast zodra blijkt dat er niet genoeg geld in kas zit om de plannen te bekostigen. Daarnaast is het vaak niet duidelijk waar ze terecht kunnen voor financiering en wat dat dan betekent voor de bewoners. Hier willen we wat aan doen, omdat de noodzaak hoog is door de stijgende energiekosten.”

Laagdrempelig financieren 

De Energiebespaarlening voor kleine VvE’s (tussen twee en acht wooneenheden) is laagdrempelig opgezet. Omdat de leningen kleiner zijn en de verduurzaming minder complex hoeft de kleine VvE geen maatwerk energieadvies, meerjarenexploitatiebegroting of meerjarenonderhoudsplan in te dienen. Brans: “We willen het voor kleine VvE’s zo eenvoudig mogelijk maken, zodat zij snel kunnen starten met de verduurzaming. Wel stellen wij als voorwaarde dat alle VvE-leden achter het plan tot verduurzamen staan en dat er geen betalingsachterstanden van leden bij de VvE zijn bij aanvang van de lening. Mocht één van de VvE-leden na verstrekking van de lening door onvoorziene omstandigheden (buiten zijn schuld) de VvE bijdrage niet kunnen betalen dan is er een vangnet. Ook daarmee hopen we de drempel voor VvE’s te verlagen om aan de slag te gaan met verduurzaming.”

Verduurzamen van jouw VvE

  • Ben je benieuwd naar de voorwaarden voor de VvE Energiebespaarlening? Bekijk deze hier.
  • Wil je weten of jouw VvE in aanmerking komt voor een VvE Energiebespaarlening? Doe hier dan direct een Quickscan. 

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Neem contact op met onze adviseurs via het contactformulier
 
Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie.

Lees meer

Agenda
Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente