Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Energieopslag aan huis door middel van een thuisaccu

Geplaatst op Vrijdag 19 Maart 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 43 seconden

De stroom die jouw zonnepanelen opwekken, gaat naar de apparaten in huis of naar het elektriciteitsnet zodat anderen het kunnen gebruiken. Je kunt deze opgewekte stroom ook opslaan in een thuisaccu en ’s avonds, als de zon niet meer schijnt, zelf gebruiken. Hoe werkt het en wat kost het? 

Wat is een thuisaccu? 

Een thuisaccu wordt gebruikt om stroom in op te slaan, om dit later te kunnen gebruiken. Het opslaan gebeurt veelal met stroom van zonnepanelen. Een thuisaccu kan op twee manieren ingezet worden, voor het opvangen van stroomuitval en/of voor het bewaren van overdag opgewekte zonnestroom voor als het ’s avonds donker is. Je hoeft dan minder stroom van je leverancier te kopen. Doordat het stroomnetwerk in Nederland vrij stabiel is, is het bewaren van zonnestroom de meest gebruikte mogelijkheid. 

Ga voor meer informatie naar www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/thuisaccu--opslag

De voor- en nadelen van een thuisaccu

Voordelen: 

  • Eigen zonne-energie opslaan om later te gebruiken
  • Kan gebruikt worden als noodstroom voorziening
  • Je wordt gedeeltelijk zelfvoorzienend en dus minder afhankelijk van het stroomnet
  • Je belast het energienet minder

Nadelen: 

  • Een thuisaccu neemt aardig wat ruimte in beslag
  • Een thuisaccu is behoorlijk prijzig (gemiddeld tussen de €3.000,- en €9.000,- )
  • Ook met een thuisaccu blijft de koppeling met het elektriciteitsnet nodig, je kunt de stroom gedurende enkele dagen opslaan


Is het interessant om nu een thuisaccu aan te schaffen?  

Op dit moment is een thuisaccu financieel nog niet aantrekkelijk vanwege de huidige salderingsregeling voor zonnepanelen. Het is wel erg belangrijk voor de toekomst, als we meer hernieuwde energie gaan opwekken. Een thuisaccu wordt interessant zodra de kosten van de accu’s lager worden. Dit punt zal waarschijnlijk binnen 5 tot 10 jaar bereikt worden. Dit is mede afhankelijk van de toekomstige verandering in de salderingsregeling voor zonnepanelen.

Wilt u meer informatie over de salderingsregeling? Ga dan naar: www.duurzaambouwloket.nl/nieuws/ook-met-minder-saldering-blijven-zonnepanelen-aantrekkelijk

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente