Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Geluidsnorm warmtepomp aangepast sinds 1 april 2021

Geplaatst op Woensdag 7 April 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 48 seconden

De buitenunit van een lucht-water warmtepomp maakt geluid. Sinds 1 april worden nieuwe geluidseisen gesteld aan nieuw te plaatsen buiten opgestelde installaties voor warmte opwekking. Het gaat hierbij om warmtepompen die worden toegepast bij woningen en woongebouwen. Deze installaties mogen niet meer dan 40 dB geluid veroorzaken bij de buren in de nacht en overdag maximaal 45dB. Met deze landelijke geluidsnorm worden buren beter beschermd tegen geluid van warmtepompen en wordt de ontwikkeling van stillere warmtepompen bevorderd.

Kwaliteit warmtepomp bepaald geluidsdruk

De kwaliteit van de warmtepomp bepaald grotendeels de geluidsdruk van een warmtepomp. Kwalitatief betere warmtepompen hebben van zichzelf al een lagere maximale geluidsdruk bij maximaal vermogen. Kwalitatief betere warmtepompen kunnen ook moduleren in het vermogen. Denk daarbij aan de versnellingen van een auto. De warmtepomp draait enkel maximaal vermogen in de hoogste versnelling als de temperatuur buiten erg laag is en de warmtevraag binnen erg groot is. Ook wordt in deze koudere periodes van het jaar niet de gehele dag maximaal vermogen gevraagd. De meeste moderne warmtepompen zijn voorzien van een nachtmodus. In de nacht draait de warmtepomp hierdoor niet of op een veel lager niveau, wat er voor zorgt dat er minder geluid wordt geproduceerd.

Positie is erg belangrijk

De positie en richting van de buitenunit is erg belangrijk als we kijken naar de nieuwe regelgeving. Een buitenunit van een warmtepomp verplaatst lucht, deze lucht produceert doormiddel van trillingen geluid. De uitblaas van deze buitenunit is bijzonder belangrijk. De richting waar je de lucht heen blaast is de kant dat het geluid op gaat. Blaas je het richting de erfgrens dan zul je daar sneller hogere geluidsniveaus meten. Plaats je obstructies in de uitblaas van de uitblaas dan kan dit voor extra geluidsproductie zorgen.

Twijfel je over de aanschaf van een warmtepomp? 

Ga eens kijken bij een buurtgenoot die een warmtepomp heeft, zo kan je horen hoeveel geluid deze maakt en vragen naar de ervaringen van desbetreffende bewoner. Vaak kan de installateur wel een referentie geven. Heb je nog vragen over de werking van een warmtepomp en of dit iets voor jouw woning is? Neem dan contact op met een van onze adviseurs door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente