Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b. Bezig met laden

Zo maak je jouw tuin groener (en koeler)

Geplaatst op Woensdag 21 Mei 2025 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 50 seconden

Lees meer

Het klimaat verandert over de hele wereld. Ook in Nederland merken we dat. Het is vaker langer droog, het wordt warmer en de zeespiegel stijgt. Je kunt je voorbereiden op deze veranderingen. In je huis en tuin. Dat noemen we klimaatadaptatie. Een manier om je daarop voor te bereiden is bijvoorbeeld door het aanleggen van een groene tuin.

Het voordeel van een groene tuin

Omdat het klimaat verandert en het vaker warmer wordt of harder regent, kan een groene tuin mogelijk een handige rol spelen. Hieronder zie je een paar voordelen van een groene tuin.

Verkoeling

Op warme zomerdagen bieden bomen en planten natuurlijke schaduw en verkoeling. Ze houden niet alleen de zon tegen, maar verdampen ook water via hun bladeren, wat de lucht afkoelt. Een groene tuin voelt daardoor vaak veel frisser aan dan een betegelde tuin. Een tuin vol met tegels zal juist de warmte van de zon vasthouden en teruggeven als de zon ondergaat. Daarom blijft het bijvoorbeeld in de stad na een warme zomerdag 's nachts vaak vijf tot tien graden warmer dan op het platteland.

Zware regenval

Door klimaatverandering maken we steeds vaker mee dat er extreme regenval is, waardoor straten overstromen. In een buurt waar tuinen vooral uit steen en tegels bestaan, moet al het regenwater via de riolering worden afgevoerd. Dit zorgt voor wateroverlast in het riool. Met genoeg planten en begroeiing kan het water makkelijker in de bodem wegzakken. Planten en aarde nemen het regenwater op en houden het tijdelijk vast. Daardoor hoeft er minder water tegelijk naar het riool, waardoor de kans op overbelasting kleiner wordt.

Biodiversiteit

Daarnaast brengt een groene tuin ook meer biodiversiteit met zich mee. In Nederland neemt de biodiversiteit af. Dit betekent dat er steeds minder verschillende planten, dieren en insecten zijn. Een groene tuin kan de leefomgeving verbeteren voor bijvoorbeeld bijen, hommels en lieveheersbeestjes.

Tips om je tuin groener te maken.

Bestaat jouw tuin uit veel tegels en wil je je tuin vergroenen? Er zijn verschillende ideeën die je kan gebruiken om jouw tuin groener te maken. Hieronder zetten wij er een paar op een rijtje.

Tegels vervangen voor groen

Het vervangen van tegels voor bijvoorbeeld gras of planten kan ervoor zorgen dat regenwater makkelijker de grond intrekt. Dit verkleint het risico op wateroverlast. Daarnaast blijft je tuin ook koeler in de zomer.

Groene erfafscheiding

Veel huizen hebben een houten erfafscheiding. Om meer groen in de tuin te brengen kan je ervoor kiezen om deze te vervangen voor een haag of voor struiken. Dit zorgt er ook voor dat je tuin koeler blijft in de zomer en het helpt de biodiversiteit.

Waterdoorlatende verhardingen

Niet alles in je tuin kan groen zijn. Zo heb je bijvoorbeeld paden in je tuin, een terras of een parkeerplaats. In plaats van tegels kan je dan kiezen voor halfverharding, in de vorm van grind, schelpen of houtsnippers. Dit helpt het water makkelijker de bodem te bereiken waardoor de grond minder snel opwarmt. Daarnaast is het bijna onderhoudsvrij.

Slim inrichten van een groene tuin

Veel mensen denken dat een groene tuin veel onderhoud nodig heeft. Dat hoeft niet, als je je groene tuin goed inricht. Als je planten op de juiste plek in je tuin hebt staan zullen ze minder water nodig hebben. Zet bijvoorbeeld planten die goed tegen droogte kunnen op een droge plek, en hou de wat dorstige planten uit de zon. Het is belangrijk om de planten de ruimte te geven. Laat tussen deze ruimte bijvoorbeeld bodemdekkers groeien, zo verdampt de water minder snel uit de bodem.

Wanneer kan ik het beste water geven en hoe? 

Wat ook helpt aan een gezonde en sterke groene tuin is de manier waarop je je tuin water geeft. De beste tijd om water te geven is in de ochtend. Het is belangrijk om het op een koel moment op de dag te doen. Een moment wanneer de zon vol op tuin staat raden we niet aan. Je kan het beste één keer per week een redelijke hoeveelheid geven dan elke dag een klein beetje. Probeer bij het water geven zo dicht mogelijk bij de wortel te wateren. Het beste water dat je kan gebruiken is bij voorkeur opgeslagen regenwater dat je bijvoorbeeld via een regenton of een ander opslagsysteem hebt opgeslagen. Probeer zoveel mogelijk je opgevangen regenwater te hergebruiken.

Maand van de groene tuin

Afgelopen maand was het ook de maand van de groene tuin. Bekijk de website voor meer tips hoe je je tuin kan vergroenen.

Meer informatie

Wil je meer weten waarom een groene tuin voor jou handig kan zijn? Neem een kijkje op onze pagina.

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente