Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Hoe wordt spouwmuurisolatie uitgevoerd?

Geplaatst op Dinsdag 2 April 2024 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 52 seconden

Wist je dat spouwmuurisolatie naast een aangenaam comfort ook zorgt voor een flinke verlaging van de energierekening? Ben je geïnteresseerd in spouwmuurisolatie en hoe deze maatregel verloopt? Wij nemen je mee in het proces in dit artikel. 

Is spouwmuurisolatie geschikt voor jou?

Niet ieder huis is geschikt om spouwmuurisolatie op toe te passen. Of spouwmuurisolatie een oplossing is voor jouw huis hangt af van het bouwjaar van je huis. Meer weten hierover? Neem dan hier een kijkje. 

Controleren van de spouw

Voordat de isolatie wordt uitgevoerd, is het controleren van de spouw belangrijk om mogelijke problemen in de toekomst te voorkomen. Allereerst moet er een minimale spouwruimte zijn om te kunnen isoleren van ongeveer 3 à 4 centimeter. Dit is de ruimte tussen de binnen- en buitenmuur. 
Daarnaast is het mogelijk dat er oude isolatieresten aanwezig zijn in de spouw. Om een goede isolatie te garanderen en vochtproblemen te voorkomen, is het belangrijk om oude resten te verwijderen. 
Tijdens de controle wordt er ook gekeken naar de mogelijke aanwezigheid van vleermuizen en andere (beschermde) diersoorten. Het controleren van de spouw op vervuiling, resten en/of dieren kan worden uitgevoerd door gespecialiseerde isolatiebedrijven in jouw buurt.

Het isoleren van de muren

Na de spouwmuur eenmaal te hebben gecontroleerd is het tijd om de spouw te vullen. Er worden gaatjes in een vast patroon in de voegen van de muur geboord. Zo kan er op iedere plek in de spouw isolatiemateriaal aangebracht worden. Indien nodig worden er van te voren speciale woning scheidende borstels (spouwborstels) in de spouw geplaatst, zodat het isolatiemateriaal niet weglekt naar de buren. Als het isolatiemateriaal is aangebracht, worden de gaten weer dichtgemaakt. Binnen een dag is je gevel geïsoleerd en kun je genieten van extra comfort in je woning. 

Meer informatie

Ben je benieuwd of spouwmuurisolatie iets is voor jouw woning of wil je meer informatie? Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/spouwmuurisolatie 

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact 

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.  
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente