Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Hoge energieprijzen maken zonnepanelen aantrekkelijker

Geplaatst op Donderdag 7 April 2022 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 42 seconden

De energieprijzen blijven stijgen tot ongekende hoogte. De gasprijzen zijn nog nooit zo hoog geweest en ook de prijzen van elektriciteit blijven stijgen. Voor een gemiddeld huishouden dat binnenkort moet overstappen van energieleverancier betekent dit dat de energierekening per jaar al snel €400,- hoger uitvalt. Het plaatsen van zonnepanelen heeft nog nooit zoveel opgeleverd als nu.  

Waarom zijn zonnepanelen zo interessant? 

De goedkoopste stroom is de stroom die je niet hoeft te kopen. De beste manier is natuurlijk om minder te gaan verbruiken, maar je kunt de stroom die je verbruikt ook zelf opwekken. Je bent hierdoor minder afhankelijk van jouw energieleverancier met zijn hoge energieprijzen. Hoe meer er in jouw huishouden op je zonnepanelen draait, hoe minder stroom je van het elektriciteitsnet hoeft af te nemen. 

Salderingsregeling  

Op dit moment geldt er een salderingsregeling: Als je zonnepanelen meer stroom opwekken dan je nodig hebt, kun je deze terug leveren aan het elektriciteitsnet. Deze duurzame stroom kan dan gebruikt worden door een ander. Hiervoor krijg je een vergoeding, die gelijk staat aan de tarieven van jouw energieleverancier. De overheid wil de salderingsregeling gaan afbouwen vanaf 2023, maar deze plannen zijn nog niet definitief. Dit zou betekenen dat je elk jaar wat minder stroom mag wegstrepen en vanaf 2031 helemaal niet meer kunt salderen. 

Slimme investering? 

Ondanks de afbouw van de salderingsregeling is het op dit moment erg aantrekkelijk om zonnepanelen op je dak te leggen. Op dit moment heb je na ongeveer 7 jaar een installatie van 10 zonnepanelen terugverdiend, berekend met een kWh prijs van 22 cent. De winst na 25 jaar kun je vergelijken met een spaarrente van 3,9%. Het is ook nog eens duurzaam, want je bespaart met je zonnepanelen 1.500 kilo CO2-uitstoot per jaar! 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente