Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Isolatieglas zorgt voor energiebesparing en meer comfort

Geplaatst op Vrijdag 17 December 2021 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 22 seconden

Heb je nog enkel of dubbel glas? Vervang dit voor isolatieglas met gebruik van subsidies!

Isolerend glas zorgt ervoor dat er minder kou door je ramen naar binnen komt en verbetert geluidsisolatie. Hierdoor blijft de woning warm en heb je minder last van omgevingsgeluiden van buiten. Welke soorten glas zijn er en wanneer kun je het beste je glas vervangen? Wij leggen het je graag uit. 

Soorten glas

Enkel glas bestaat uit één laag glas en isoleert niet. Dubbel glas (thermopane) daarentegen bestaat uit twee lagen en isoleert matig. HR++ is dubbel glas met een coating en isolerend gas tussen de platen, waardoor het 2,5 keer zo goed isoleert dan dubbel glas. Triple glas bestaat uit drie glasplaten met een coating en isolerend glas, waardoor het heel goed isoleert. 

Welke soort glas heb ik?

Wil je weten welk glas er in je woning zit? Kijk eerst of er op de aluminium strip tussen de glasplaten een code staat met HR+, HR++ of HR+++. Staat er niets bij, dan is de kans groot dat je ‘normaal’ dubbel glas hebt. Een andere manier om te kijken of je HR-glas hebt is om de lamp van je mobiele telefoon of een aansteker 5 tot 10 cm voor het raam te houden en te kijk naar de weerspiegeling. Je ziet 4 weerspiegelingen. Bij gewoon dubbel glas hebben alle lichtjes of vlammetjes dezelfde kleur, bij HR-glas heeft het tweede of derde vlammetje een andere kleur (meestal blauw). Dit komt door de coating. 

Wanneer kun je het beste je glas vervangen? 

De levensduur van dubbel glas is gemiddeld 25 á 30 jaar. Wil je de leeftijd van je glas controleren? Dit kan door op de aluminium strip te kijken naar de productiedatum van het glas. Er wordt vaak gekozen om het glas pas te vervangen als de kozijnen aan vervanging toe zijn of er een ruit kapot is. Het is echter heel interessant om je enkel of dubbel glas eerder te vervangen als je de woning beter wilt isoleren. De voordelen van isolatieglas merk je namelijk meteen. Je voelt minder kou en tocht en je huis blijft warmer. Heb je nog enkel glas? Dan ben je ook af van beslagen ramen en water op de vensterbank.

Zijn je kozijnen binnen nu of 10 jaar aan vervanging toe? Kies dan gelijk voor Triple glas. Dit is het beste isolatieglas en de meerkosten vallen mee als je kijkt wat het je uiteindelijk oplevert aan energiebesparing. Daarbij is de subsidie op Triple glas is drie keer zo hoog als op HR++ glas. 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente