Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Maak je zonnepanelen klaar voor de zomer!

Geplaatst op Woensdag 12 Mei 2021 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 18 seconden

De beste tijd om je zonnepanelen te onderhouden en eventueel schoon te maken, is in de lente. De lente en zomer zijn de seizoenen met de meeste zonuren, deze maanden zorgen voor circa ¾ van je jaarlijkse opbrengst. Waarom is het onderhouden van je zonnepanelen zo belangrijk en hoe houd je deze schoon? 

Onderhoud van zonnepanelen 

Ondanks de neerslag die je zonnepanelen regelmatig schoonspoelen, kan er wat vuil blijven zitten. Door vuil en vogelpoep vangen zonnepanelen minder licht op, waardoor ze minder goed presteren en de opbrengst omlaag gaat. Je rendement stijgt circa 2 tot 3% na een schoonmaakbeurt. Dit is niet heel veel, maar elk procent extra rendement is mooi meegenomen. 

Ook is het belangrijk om regelmatig naar de monitoring te kijken van de zonnepanelen. Door dit in de gaten te houden controleer je de panelen op eventuele beschadigingen of defecten. Hierdoor zorg je niet alleen voor een hoog rendement, maar ook voor een extra lange levensduur. 

5 tips voor het schoonmaken van zonnepanelen

Als je zonnepanelen zelf wilt schoonmaken, is het belangrijk om te kijken of dit veilig kan. De kosten voor het inhuren van een schoonmaakbedrijf wegen vaak niet op tegen de (extra) opbrengst. Zit er vuil op je panelen en wil je aan de slag? Hieronder vijf handige tips bij het schoonmaken van je zonnepanelen: 

1.    Doe het veilig! 

  • Heb je een plat dak en is jouw dak veilig om te betreden zonder valgevaar? Dan kan je in de meeste gevallen veilig aan de slag.       
  • Is het te risicovol om je dak te betreden? Gebruik dan een tuinslang om de zonnepanelen op afstand schoon te spuiten. Dit is niet de beste manier om de panelen schoon te maken, maar het zorgt er in ieder geval voor dat het belangrijkste vuil verwijderd wordt.

2.    Gebruik de juiste materialen
Maak gebruik van een zachte doek, een spons en water. Let goed op dat je geen harde of schadelijke materialen gebruik zoals; een schuurspons, een harde borstel, schoonmaakmiddelen of een hogedrukspuit. Dit tast namelijk de zonnecellen aan.

3.    Zet de omvormer uit en kom niet aan de bekabeling 
Panelen zijn gemaakt om tegen water te kunnen, maar dit is een veiligheidsmaatregel die we voor de zekerheid aanraden.

4.    Maak de panelen na een regenbui of ’s morgensvroeg schoon
Als de zonnepanelen droog zijn, kun je tijdens het schoonmaken krassen achterlaten in de coating. Maak de panelen daarom schoon als ze vochtig zijn. 

5.    Reinig de zonnepanelen met regenwater, gedemineraliseerd of osmose water
Gedemineraliseerd of osmose water is water waar alle zouten (mineralen) uit verwijderd zijn, zodat je geen kalkvorming op de zonnepanelen kan krijgen. 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Lees meer