Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Minder drempels voor lening verduurzamen woning

Geplaatst op Donderdag 29 April 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 30 seconden

Sinds 1 april hoeven huiseigenaren die een extra hypotheek zonder financieel advies willen afsluiten om hun huis te verduurzamen geen kennis- en ervaringstoets meer af te leggen. De overheid hoopt bij huiseigenaren een drempel weg te nemen doordat zij op deze manier een hypotheek kunnen afsluiten met lagere kosten.

Huiseigenaren die hun hypotheek willen verhogen betalen hiervoor hoge advieskosten. Willen zij dit niet dan zijn ze nu verplicht een financiële kennistoets af te leggen. Met deze toets willen hypotheekaanbieders beoordelen of een consument begrijpt welke risico’s er verbonden zijn aan een hypotheek.

Volgens de ministeries van Financiën en Binnenlandse Zaken zorgen de hoge kosten en de toets ervoor dat mensen minder snel een verduurzamingshypotheek aanvragen. Aangezien in het Klimaatakkoord is toegezegd dat de drempels voor het verhogen van een hypotheek voor verduurzaming zullen worden verlaagd, hebben de ministeries besloten de verplichte toets voor deze hypotheekvorm af te schaffen. Door het schrappen van de toets zullen naar verwachting meer kredietaanbieders de mogelijkheid om de hypotheek te verhogen voor verduurzaming zonder advies (via “execution only”) gaan aanbieden. 

Restricties voor vrijstelling

De vrijstelling geldt alleen voor aanvullende hypotheken tot 25.000 euro en moet aantoonbaar worden besteed aan de financiering van bepaalde verduurzamingsmaatregelen zoals gevelisolatie, vloerisolatie, hoogrendementbeglazing (minimaal HR++) of zonnepanelen. Ook moeten consumenten de hypotheek binnen vijf jaar na het afsluiten van de al bestaande hypotheek op hun woning hebben afgesloten. 

Blijven informeren over de risico's 

De ministeries vinden het daarnaast van belang dat de hypotheekverstrekker de consument wel blijft informeren over de risico’s van het verhogen van een hypotheek. Zij zullen nog altijd meekijken of de aanvraag wel verantwoord is. Consumenten moeten daarnaast blijven aantonen dat zij de hypotheek financieel kunnen dragen. Is dit niet het geval dan kan de verhoging alsnog geweigerd worden. 

Meer informatie

Wilt u meer informatie? Klik dan hier

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente