Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Monumentale woning verduurzamen: waar kun je mee aan de slag?

Geplaatst op Vrijdag 16 Juli 2021 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 19 seconden

Monumenten, beschermd stads- of dorpsgezichten gaan al jaren mee en hebben historisch gezien een geheel eigen uitstraling en waarde. Het in stand houden van een monument is altijd maatwerk, op het moment dat hier verduurzaming bij komt kijken vergt dit extra aandacht. Want, wat mag wel en niet en met welke maatregelen kun je direct aan de slag zonder vergunning? 

Kleine maatregelen direct toepasbaar

In een monument kun je ook met kleine stappen veel bereiken. Hiervoor heb je geen vergunningen nodig en je kunt meteen aan de slag. Denk hierbij aan het toepassen van speciale radiatorfolies, leidingisolatie, waterbesparende voorzieningen in douche en toilet, ledverlichting en de aanschaf van isolerende gordijnen voor deuren en ramen. Ook het verbeteren van de naad- en kierdichting in een monument scheelt veel energie, je bespaart hiermee al snel ca. €55,- per jaar op je energierekening. 

Isolatie, zonnepanelen en duurzaam verwarmen/koelen

Monumentale panden zijn vaak slecht of niet geïsoleerd. Dit brengt onnodig warmteverlies en hoge stookkosten met zich mee. Door jouw dak, gevel, bodem en vloer te isoleren bespaar je enorm op je energiekosten en het wooncomfort stijgt aanzienlijk. Is je woning voorzien van enkel glas en wil je dit vervangen voor isolerend glas? Gebruik speciaal dun dubbelglas, vacuümglas of voorzetramen. In de meeste gevallen is het namelijk niet mogelijk om HR ++ glas te plaatsen. 

Het plaatsen van zonnepanelen en/of een zonneboiler op een monumentale woning is niet altijd toegestaan en je bent altijd omgevingsvergunning plichtig. Door verbeterde richtlijnen vanuit de Rijksoverheid wordt er per situatie goed gekeken naar de mogelijkheden voor jouw woning. Om ook de laatste stap, duurzaam te verwarmen en koelen, in een monument te realiseren is het belangrijk om voorbereidende maatregelen te treffen op het gebied van isolatie, ventilatie en een afgiftesysteem voor verwarming. 

Schakel specialisten in  

Wil je ingrijpende maatregelen toepassen? Raadpleeg eerst de afdeling erfgoed van jouw gemeente en vraag welke tips en aandachtspunten er zijn. Houd er rekening mee dat je dit doet voordat je jouw plannen hebt uitgewerkt en zakelijke verplichtingen bent aangegaan. De gemeente adviseert hoe groot de kans is op het verkrijgen van een vergunning. Ook is het verstandig om een specialist te betrekken met kennis van monumentale panden voor zowel het advies als de uitvoering van de maatregelen.  

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je de energierekening nog meer naar beneden brengen? Op dit moment is het extra interessant om aan de slag te gaan met energiebesparende maatregelen, vanwege landelijke, provinciale en gemeentelijke subsidie- en financieringsregelingen. Ben je benieuwd wat er voor jouw woning mogelijk is? Vul dan de subsidiecheck in op: www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).
 

Lees meer