Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Prijsplafond voor gas en elektra

Geplaatst op Woensdag 11 Januari 2023 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 39 seconden

In 2023 geldt er een prijsplafond op energie voor huishoudens en andere kleinverbruikers. Dit betekent dat zij tot een bepaald verbruik niet meer betalen dan een maximale prijs voor gas, stroom en stadsverwarming. Door dit prijsplafond krijgen de meeste huishoudens korting op hun energierekening.

Tarieven en verbruik

Dankzij het prijsplafond betaal je in 2023 de tarieven van het prijsplafond tot een maximaal verbruik: 

  • Gas: maximaal € 1,45 per m³ tot 1.200 m³ gas
  • Stroom: maximaal € 0,40 per kWh tot 2.900 kWh
  • Warmte: maximaal € 47,38 per GJ tot 37 GJ

Energiecontract

De overheid betaalt deze korting, je hoeft hier verder niets voor te doen om deze korting te krijgen. Gebruik je meer energie dan het bovengenoemde plafond? Dan betaal je daarvoor het tarief uit je energiecontract. Is het tarief in je contract lager dan het tarief van het prijsplafond? Dan geldt voor het totale verbruik het tarief uit je contract. Je bent dus niet duurder uit. Het prijsplafond geldt voor zowel variabele als vaste contracten.

Kleinverbruikers vallen onder het prijsplafond

Het prijsplafond geldt voor kleinverbruikers. Onder kleinverbruikers valt iedereen met een kleine energieaansluiting. Bijvoorbeeld huishoudens, zzp’ers, kleine bedrijven en verenigingen. Het gebouw met de aansluiting moet wel bedoeld zijn om in te wonen of te werken. Bijvoorbeeld een woning, kantoor of café. Het prijsplafond geldt bijvoorbeeld niet voor een garagebox met een aparte aansluiting en eigen energiecontract. 

Verdeling maximaal gebruik voor en na energierekening

Het prijsplafond geldt van 1 januari tot en met 31 december 2023, maar veel huishoudens krijgen hun jaarlijkse energierekening in de loop van het jaar. Daarom is het maximale verbruik bij het prijsplafond (1.200 m3 gas en 2.900 kWh stroom) verdeeld in 2 delen. 1 deel vóór de jaarlijkse energierekening en 1 deel na de jaarlijkse energierekening. Bekijk de website van de RVO voor meer informatie. 

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Neem contact op met onze adviseurs via het contactformulier
 
Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie.

Lees meer

Agenda
Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente