Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Vanaf 2022 extra subsidie voor warmtepompen

Geplaatst op Maandag 8 November 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 23 seconden

De komende drie jaar wordt er door het kabinet ingezet op extra subsidie, betere informatievoorzieningen en advies over (hybride) warmtepompen. Het subsidiebedrag wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. Zo worden (hybride) warmtepompen voor meer huiseigenaren betaalbaar en haalbaar. 

Extra subsidie voor alle warmtepompen

De warmtepomp wordt ondersteund vanuit de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE). Deze regeling is opgesteld om zowel het besparen van energie aan te moedigen als alternatieven op aardgas verwarmen. In de brief van Dilan Ye?ilgöz-Zegerius, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, stond aanvankelijk dat de subsidie bestemd was voor hybride warmtepompen. Volgens de voorzitter van Vereniging Warmtepompen, Frank Agterberg, geldt de subsidieverhoging echter voor alle warmtepompen. Het zou onlogisch zijn om all electric-warmtepompen een lagere subsidie te geven dan hybride varianten. 

Subsidie aanvragen in 2022

De ISDE-subsidie voor (hybride) warmtepompen wordt per 1 januari 2022 verhoogd van 20% naar 30% van de gemiddelde totale investeringskosten. De verhoogde subsidie voor deze maatregelen zal alleen gelden voor maatregelen die daadwerkelijk in 2022 zijn uitgevoerd. Huiseigenaren die nog in 2021 een (hybride) warmtepomp gaan installeren of hebben geïnstalleerd, kunnen geen gebruik maken van de 30% subsidie, maar vallen nog onder de 20% subsidie. Ook als zij pas in 2022 subsidie aanvragen. Het RVO maakt binnenkort de apparatenlijst warmtepompen 2022 bekend, waarop een indicatie staat van het subsidiebedrag per type warmtepomp. 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente