Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Verandering van het energielabel in 2021

Geplaatst op Dinsdag 8 December 2020 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 30 seconden

Duurzaam Bouwloket legt uit wat dit voor jou betekent

Iedere woning heeft bij de verkoop een definitief energielabel nodig. Tot het einde van het jaar is deze gemakkelijk online aan te vragen, maar vanaf 1 januari 2021 gaat dit veranderen. Er komt vanaf volgend jaar namelijk een energieadviseur aan te pas die beoordeelt welk energielabel er bij jouw woning past.

Wat is een energielabel?

Een definitief energielabel laat zien hoe energiezuinig een woning is. Het energielabel maakt duidelijk welke energiebesparende maatregelen je nog kunt toepassen of toegepast zijn. De labelklassen voor woningen lopen van G t/m A. Woningen met een A-label zijn het meest energiezuinig en woningen met een G-label zijn het minst energiezuinig. Ook geeft het energielabel een overzicht van de woningkenmerken zoals: woningtype, beglazing, verwarming, ventilatie, isolatie en de opwek van energie. Een koper van een woning kan hierdoor inzichtelijk krijgen wat er al in de woning te vinden is aan energiebesparende maatregelen. Het energielabel kan ook een gunstig effect hebben op de verkoop- of verhuurprijs van een woning.

Wat verandert er op 1 januari 2021?

Vanaf 1 januari 2021 is het niet meer mogelijk om via de website van de Rijksoverheid je eigen energielabel aan te vragen. De bepalingsmethode voor het toekennen van een energielabel wijzigt namelijk per 1 januari 2021. Vanaf dan moet je via een energieadviseur een energielabel aanvragen. Wat gepaard gaat met hogere kosten voor het aanvragen hiervan. Naar verwachting worden de kosten per 1 januari gemiddeld €190,- voor eengezinswoningen en gemiddeld €100,- voor appartementen. De energieadviseur bepaalt de uiteindelijke prijs van het energielabel.

Wil je meer informatie? Neem dan een kijkje op www.rvo.nl/

Waarom verandert het?

Het energielabel is tot op heden niet heel betrouwbaar. Bij het toekennen van het definitieve energielabel wordt op dit moment niet doorgevraagd naar de specificaties van genomen maatregelen. Ze vragen bijvoorbeeld of er gevelisolatie aanwezig is in de woning. Er wordt niet gevraagd naar de hoeveelheid isolatie. één centimeter isolatie krijgt dus hetzelfde energielabel toegekend als een woning met 30 centimeter isolatie, wat bijvoorbeeld in nieuwbouwwoningen zit. Ondanks het grote verschil in isolatie krijgen beide woningen hetzelfde energielabel toegekend. Vanaf volgend jaar wordt er door een energieadviseur een maatwerk energielabel afgegeven, welke betrouwbaarder is dan voorgaande jaren.

Heeft mijn woning een energielabel?

Iedere woning heeft een voorlopig energielabel gekregen op basis van het bouwjaar. Bij de verkoop van een woning is een definitief energielabel verplicht. Ben je benieuwd of je woning al voorzien is van een definitief energielabel? Dit kun je controleren via: www.energielabel.nl/woningen/zoek-je-energielabel/. Een definitief energielabel is vanaf de afgifte datum maximaal 10 jaar geldig. Heb je de woning met energielabel ondertussen al energiezuiniger gemaakt? Dan kan je met een nieuw energielabel de verbeteringen duidelijk inzichtelijk maken. Voor de verkoop van je huis is dit niet verplicht, mits het oude energielabel nog geldig is.

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente