Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Verduurzamen van monumenten

Geplaatst op Donderdag 7 December 2023 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 7 seconden

Het verduurzamen van een monument is een uitdaging, maar niet onmogelijk. Je moet rekening houden met de oude stijl en materialen, en ook met moderne milieueisen. Er zijn regels die bepalen wat wel en niet mag bij het aanpassen van oude gebouwen. Verdiep je in de regelgeving en vraag om goed advies.

Het verduurzamen van een monument is maatwerk. 

Zorg ervoor dat je eerst op de hoogte bent van de regels die gelden voor jouw monument. De gemeente kan je hierover informeren. Win ook advies in van een specialist om te kijken welke mogelijkheden er zijn, wat de volgorde van de werkzaamheden is en welke financieringsmogelijkheden er zijn. Vaak wordt er een verduurzamingsplan gemaakt waarin alle stappen beschreven staan.

Maatregelen 

Welke maatregelen bij jouw historische pand passen, is echt maatwerk. Grote veranderingen in de woning qua isolatie, temperatuur en luchtvochtigheid kunnen een grote invloed hebben. Daarom is het belangrijk om goed advies te krijgen, bijvoorbeeld van een Duurzame Monumenten Adviseur (DVA). Deze adviseurs hebben kennis van zowel de historische waarden van monumenten als duurzaamheid.

Begin met kleine maatregelen 

Kleine maatregelen zijn een goed startpunt en kunnen veel verschil maken. 
Als je om welke reden dan ook je ramen nog niet kunt vervangen, is het een goed alternatief om honingraat plisségordijnen aan te schaffen. Dit type raambekleding bestaat uit twee lagen stof die vanaf de zijkant bezien in een honingraatvorm zijn gevouwen. Dankzij deze honingraatstof ontstaan er horizontale, holle 'tunnels' in het gordijn die isolerend en geluiddempend werken. 
Ga ook op tochtjacht in je woning, zoek de plekken op waar de tocht vandaan komt en zorg ervoor dat je het op de juiste manier aanpakt. Let op dat hiermee je natuurlijke ventilatie achteruitgaat. Zorg voor een goed alternatief. Een DVA kan je hierbij helpen. Zolang het omkeerbaar is, mag je maatregelen nemen om tocht tegen te gaan. Je kunt bijvoorbeeld compressieband gebruiken, maar geen PUR. Neem bij twijfel altijd contact op met een specialist.

Tot slot 

Als je klaar bent om grote maatregelen te nemen, zorg er dan voor dat je een bedrijf selecteert dat gespecialiseerd is in het werken met monumenten. 

Lees meer informatie over het verduurzamen van je monument: www.duurzaambouwloket.nl/thema/monumenten 

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact
Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente