Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Vier tips voor een betere luchtkwaliteit in huis

Geplaatst op Maandag 4 Maart 2024 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 51 seconden

Per dag brengt een Nederlander gemiddeld 20 uur van zijn tijd binnen door. De luchtkwaliteit in onze woningen zijn daarom van groot belang. Steeds meer mensen nemen apparatuur in huis om de luchtkwaliteit te meten. Maar hoe kun je zelf de luchtkwaliteit in je woning verbeteren? Wij geven je tips!  

Verminder stof in huis

Hoe vaak je ook stofzuigt in een woning, helemaal stofvrij krijg je het niet. Maar je kunt stof wel verminderen door bijvoorbeeld geen schoenen binnenshuis te dragen, vaak te stofzuigen als je huisdieren hebt en je niet-wasbare items regelmatig buiten uit te kloppen. Reinig je stofzuigerfilter regelmatig en leg een extra deurmat bij de achterdeur.  

Ventileer tijdens het koken, douchen en klussen

Tijdens en na het koken, douchten en klussen in de woning is het belangrijk om je woning goed te ventileren. Krijg je veel mensen op bezoek? Zorg dan ook voor extra ventilatie door bijvoorbeeld een raam open te zetten of de stand van je ventilatiesysteem hoger te zetten. Houd bij het douchen de deur naar het woongedeelte dicht om het vocht in de badkamer te houden. Zet het systeem aan tijdens het douchen en laat deze nog enige tijd (tot wel twee uur na het douchen) aan staan.

Gebruik minder kaarsen en sprays

Veel mensen maken het huis graag gezellig met kaarsen, geurtjes en huisparfum. Deze geurkaarsen en luchtverfrissers kunnen alleen irriterende stoffen in de lucht brengen. Heb je een onaangename geur in huis hangen? Probeer dan uit te zoeken waar dit vandaan komt en dit op te lossen.

Blokkeer bestaande ventilatie niet

Heb je ventilatieopeningen en -roosters in muren, ramen en/of deuren? Blokkeer deze dan niet door hier bijvoorbeeld spullen tegenaan te zetten of voor te hangen. Ze laten lucht op een natuurlijke wijze circuleren wanner je ramen en deuren gesloten zijn. Zo komt er evengoed zuurstof binnen en heb je minder kans op condensatie.

Gratis en onafhankelijk advies

Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente