Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Zet je cv-ketel op 60 graden en bespaar onnodige energiekosten

Geplaatst op Vrijdag 26 Februari 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 46 seconden

Met het afstellen van je cv-installatie valt veel te winnen. De meeste cv-ketels staan op de fabrieksinstellingen van 80ºC, maar werken efficiënter op 60ºC. Deze snelle besparing scheelt veel gas en vermindert de CO? uitstoot. Je energieverbruik gaat omlaag en dit zonder verlies van comfort en geen risico op een koude douche. Het is vrij eenvoudig om zelf te doen. Ben je benieuwd hoe? Lees dan snel verder en bekijk de instructievideo. 

Cv-ketel instellen op 60 graden 

Het verlagen van de aanvoertemperatuur van je cv-ketel kan je veel gas en kosten besparen, namelijk tot wel €1.200,- over de levensduur van je ketel. De maximale aanvoertemperatuur bepaalt hoe heet het cv-water is als de ketel draait om een koud huis op te warmen. Vaak is dit ingesteld op 80ºC, dit zorgt voor een hoger energieverbruik dan bij een lager ingestelde cv-ketel. 

Een minder goed geïsoleerde woning, wat nu? 

Bij een lagere instelling komt het huis langzamer op temperatuur en de radiatoren worden minder heet. Zoek naar een goede balans tussen snelheid en zuinigheid. In de winter kan het bij een matig geïsoleerde woning lang duren voor het aangenaam warm is. Pas de tip bijvoorbeeld dan alleen in het voor- en najaar toe, of verbeter eerst de isolatie van je woning. 

Wat moet je ervoor doen?

Het werkt heel eenvoudig, via de display van de cv-ketel verander je de maximale ‘aanvoertemperatuur’ van het verwarmingswater tot bijvoorbeeld 60ºC. De campagne ‘zet ‘m op 60’ legt je graag in een video uit in welke stappen je de cv-ketel lager kunt zetten: www.zetmop60.nl/

Is je cv-ketel aan vervanging toe?  

Als je oude cv-ketel aan vervanging toe is, is het tegenwoordig niet meer vanzelfsprekend om direct een nieuwe aan te schaffen. Overweeg de duurzame alternatieven zoals een (hybride) warmtepomp of de all-electric oplossing (100% aardgasvrij). Ben je benieuwd wat de beste oplossing is voor jouw woning? Kijk dan op www.duurzaambouwloket.nl/nieuws/duurzame-alternatieven-voor-een-cv-ketel 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente