Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Zonnepanelen of warmtepomp per 1 februari verplicht bij ingrijpende renovatie

Geplaatst op Dinsdag 1 Februari 2022 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 35 seconden

Per 1 februari 2022 is het verplicht om bij een ingrijpende renovatie aan je woning of utiliteitsgebouwen in Nederland een minimale hoeveelheid hernieuwbare energie op te wekken met zonnepanelen, zonneboiler of warmtepompen. 

Wat is hernieuwbare energie? 

Hernieuwbare energie (HE) wordt ook wel duurzame of groene energie die afkomstig is van natuurlijke bronnen die constant worden aangevuld. Hiervoor zijn verschillende technieken te gebruiken, zoals zonnepanelen of een warmtepomp. De per 1 februari vereiste minimum HE, is afhankelijk van de verhouding tussen het dakoppervlak en de gebruiksoppervlakte van de situatie, na de ingrijpende renovatie. Met behulp van de rekentool bepaal je eenvoudig de minimumwaarde.

Renoveer je een woning of een gebouw? Dan ben je per 1 februari 2022 verplicht een minimumwaarde hernieuwbare energie (HE) toe te passen in het geval dat het een ingrijpende renovatie is en je een installatie voor ruimteverwarming of ruimtekoeling plaatst, (deels) vernieuwt, verandert of vergroot.

Wanneer spreken we van een ingrijpende renovatie? 

Er wordt gesproken van een ingrijpende renovatie als meer dan 25% van de oppervlakte van de gebouwschil verandert. Ook moet de verandering op de volledige gebouwschil zijn uitgevoerd. Een gebouwschil is de grens tussen de binnenzijde van een woning en de buitenwereld. De gebouwschil bestaat uit de begane vloer, de buitenmuren, raam- en deurkozijnen en het dak. 

Uitzonderingen 

Er zijn een aantal uitzonderingen, namelijk: 

  • Wanneer het gebouw gebruiksfuncties heeft met een laag energieverbruik.
  • Wanneer een bouwproject binnen 3 jaar wordt aangesloten op een warmtenet.
  • Wanneer de getroffen maatregelen niet binnen 10 jaar terug te verdienen zijn.
  • Wanneer het onmogelijk is om aan de eis te voldoen door problemen/belemmeringen op de locatie.

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente