Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Zonwering voor een koel huis in de zomer, een goed idee!

Geplaatst op Donderdag 9 Juni 2022 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 46 seconden

De zomerse hitte houden we het liefst buiten ons huis tijdens warme dagen. Voor verkoeling in huis kan je kiezen voor een airconditioning of ventilatoren, maar dat zijn energievreters. Zonwering is een energiezuinigere manier om voor verkoeling in huis te zorgen in de zomer. Er zijn diverse typen zonwering, wij hebben deze voor je op een rijtje gezet.

Zonwering buiten

Het plaatsen van zonwering buiten het huis levert twee keer zoveel verkoeling dan zonwering binnen. Er zijn verschillende typen zonwering voor buiten zoals: zonneschermen, luifels, markiezen, screens, buiten jaloezieën en luiken. Luiken sluiten de ramen volledig af waardoor er geen warmte binnenkomt en je al snel 12% minder warmte binnen laat. Een grote parasol of doek voor het raam plaatsen zijn voordeligere oplossingen om voor schaduw te zorgen. Je hebt bijvoorbeeld (waterbestendige) doeken die je eenvoudig kunt vastmaken aan een schutting, muur, boom of paal. 

Zonwering binnen

Als je geen mogelijkheden hebt voor zonwering buiten, zijn er ook mogelijkheden voor binnen. Door bijvoorbeeld je woning te isoleren, houdt je de kou in de winter en de warmte in de zomer buiten. Ook kun je binnen luxaflex, jaloezieën en gordijnen ophangen en die overdag dichthouden. Is je glas aan vervanging toe? HR++ glas houdt ongeveer 80% van de warmtestraling tegen en kun je goed combineren met bijvoorbeeld buitenzonwering. 

Natuurlijke zonwering

De natuur zorgt ook voor zonwering. Het vervangen van steen in de tuin voor groen levert verkoeling op van de woning. Zo kun je voor het raam een boom planten of een klimop tegen de woning aanplanten. Je houdt de muren uit de zon en zorgt ervoor dat de temperatuur binnen naar beneden gaat. Let wel goed op het type klimop dat je plant, anders kunnen de voegen of het hout beschadigen van de woning. Laat je daarom altijd goed adviseren door een expert wat het beste bij jouw woning past.

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Neem contact op met onze adviseurs via het contactformulier
 
Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie.


 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente