Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Berichtgeving Duurzaam Bouwloket inzake werken met glaswol en steenwol

Geplaatst op Dinsdag 17 September 2013 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 41 seconden

 

Naar aanleiding van diverse negatieve berichtgevingen op televisie en internet inzake het toepassen van glaswol- en steenwolisolatie heeft het Duurzaam Bouwloket veel vragen gekregen van bezoekers. In dit artikel gaan wij kort in op een aantal belangrijke aandachtspunten waar  u goed op dient te letten bij het werken met glaswolisolatie en steenwol isolatie.

 

Glaswol en steenwol zijn één van de meest toegepast isolatiematerialen in de Nederlandse bouw. Veel klussers en doe en doe-het-zelfers werken met dit materiaal omdat het makkelijk te verwerken is. Zo kunt u het bijvoorbeeld makkelijk knippen, snijden en nieten. Glaswol wordt gemaakt van al eerder gebruikt glas is bestaat uit een minerale kunstvezel. Dit in tegenstelling tot asbest, dat een minerale natuurvezel is. De vezels worden aan elkaar verbonden met zogenaamde kunstharsen die soms het formaldehyde bevatten.

 

Risico’s
Veel mensen krijgen doordat ze worden blootgesteld aan glaswol en steenwol een allergische reactie of irritaties op de huid. Dit kan bijvoorbeeld gaan rode bultjes en jeuk. Bij langdurige blootstelling wordt de huid rood en droog, waarbij blaren en kloven kunnen ontstaan. De huidirritatie kan nog erger worden onder vochtige en warme omstandigheden. Daarnaast kan het blootstellen van glaswol en steenwol aan de ogen ook risico’s met zich meebrengen. Bij sommigen mensen kan dit tot irritaties bij de ogen zorgen.

 

Naast irritaties op de huid en bij de ogen kunnen de vezels op meerdere manieren schadelijk zijn voor de gezondheid. Zo kan inademing onder andere zorgen voor een ontsteking van de neusslijmvliezen, of zelfs voor longfibrose. Inademen en contact met de vezels is dus absoluut niet toegestaan. Overigens is glas- en steenwol niet kankerverwekkend volgens de wereld gezondheidsraad.

 

Advies Duurzaam Bouwloket
Ondankts dat glaswol en steenwol de nodige risico's met zich mee brengt kunt u het wel degelijk als isolatiemateriaal toepassen. Als u er voor kiest om de werkzaamheden uit te besteden dient u dit altijd door een gecertificeerd en kwalificeert bedrijf uit te laten voeren die werkt volgens de juist voorschriften en richtlijnen. Deze bedrijven werken met de juist veiligheidsvoorschriften en dienen altijd een stofmasker, handschoenen en een veiligheidsbril te dragen. Let er op dat u zelf niet aanwezig bent tijdens de uitvoering. Het is vooral belangrijk dat het bedrijf tijdens het verwerken en aanbrengen de kans op vrijkomen van de vezels minimaliseert. Kies daarom altijd voor de juiste materialen en werkmethoden waarbij de kans op blootstelling zo klein mogelijk is. Het Duurzaam Bouwloket geeft u daarnaast nog een aantal belangrijke tips die u kunt gebruiken als u er voor kiest om zelf te werken met glaswol of steenwol:

 

  • Was voor aanvang eerst je handen met koud water en daarna pas met warm water en een zeep. Als u gelijk kiest voor warm water en zeep bestaat er een grotere kans dat de vezels in uw huid gaan zitten;
  • Zorg altijd dat er op de betreffende werkplek goed wordt geventileerd;
  • Let er op dat u de overgebleven glaswol of steenwol niet opveegt. Op deze manier gaan de vezels in de lucht zitten. Wij raden u aan om dit altijd op te ruimen met een stofzuiger;
  • Maak gebruik van leren hanschoenen;
  • Gebruik altijd een P2 stofmasker;
  • Gebruik altijd een scherp mes om de glaswol en steenwol te snijden;
  • Zet altijd een veiligheidsbril op.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente