Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Afsluitboete voor verwijderen gasaansluiting verdwijnt tijdelijk

Geplaatst op Woensdag 16 December 2020 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 27 seconden

UPDATE 02-03-2021: Consumenten krijgen kosten verwijderen gasaansluiting sinds 1 maart volledig vergoed.
Lees meer


Het laten verwijderen van de gasaansluiting in een woning wordt tijdelijk (uiterlijk 1 maart 2021) gratis, heeft minister Eric Wiebes besloten, zo blijkt uit een brief aan de Tweede Kamer.

Afsluitboete

Wie een duurzaam verwarmingssysteem installeert en van het aardgas afgesloten wilt worden, moet vanwege veiligheidseisen de gasaansluiting laten verwijderen. Netbeheerders rekenen hiervoor bij grondgebonden huizen met vaste tarieven van 700 tot 800 euro. Uiterlijk 1 maart 2021 verdwijnt deze afsluitboete.

Schrappen afsluitboete = tijdelijke regeling

Minister Wiebes benadrukt dat het om een tijdelijke regeling gaat die uiterlijk 1 maart 2021 in gaat. “Bij het opstellen van de nieuwe Energiewet en daarop gebaseerde uitvoeringsregelingen zal met het oog op de energietransitie opnieuw worden gekeken naar de verdeling van kosten voor het verwijderen van gasaansluitingen.”

Geschillencommissie

Wie eerder het gas liet afsluiten en het hoge tarief betaalde, vist achter het net. Dat werd onlangs duidelijk uit een bindende uitspraak van de geschillencommissie naar aanleiding van een rechtszaak tussen een bewoner/aanklager en een netbeheerder. De geschillencommissie concludeerde dat wie wel de algemene voorwaarden tijdig ontving, terecht de afsluitkosten moet betalen. De klager wilde dat de netbeheerder alleen de gasmeter verwijderde en niet de aansluiting helemaal ophief. De geschillencommissie oordeelt dat door het alleen weghalen van de gasmeter een gevaarlijke situatie kan ontstaan.

Ga je jouw woning verduurzamen? Laat je gratis en onafhankelijk adviseren door het Duurzaam Bouwloket.

Duurzaam Bouwloket helpt je van A tot Z verder met al je vragen over; energiebesparende maatregelen, subsidies, lokale uitvoerende bedrijven en andere onderwerpen met betrekking tot het energiezuinig en duurzaam maken van jouw woning. Ga voor meer informatie naar www.duurzaambouwloket.nl of neem direct contact op met een adviseur door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl)

Lees meer

Agenda
Lokale initiatieven

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente