Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Bespaar geld met energiezuinige apparatuur in huis

Geplaatst op Donderdag 17 Juni 2021 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 43 seconden

Bijna 40 procent van je energierekening gaat op aan elektriciteit. Met zuinige apparaten bespaar je veel geld en dit is beter voor het milieu. In dit bericht lees je hoe je honderden euro’s per jaar kunt besparen door je oude apparatuur te vervangen voor energiezuinig apparatuur.

Oude apparatuur

Als een apparaat stuk gaat of verouderd, kun je ervoor kiezen om het apparaat te vervangen of te repareren. Soms is repareren zinvol, maar vooral met oude apparaten kan vervangen de beste keuze zijn voor het milieu. Nieuwe huishoudelijke apparaten zijn namelijk veel zuiniger met energie dan oude vergelijkbare apparaten. Een 15 jaar oude koelkast verbruikt 450 kWh, terwijl een nieuwe koelkast met dezelfde inhoud nu nog maar 150 kWh nodig heeft. Energiezuinige apparaten besparen elk jaar tot wel honderden euro’s aan energiekosten. 

Grote verbruikers in huis 

In ieder huishouden zijn er apparaten aanwezig die veel stroom verbruiken. Ben je benieuwd wat het vervangen van je oude apparatuur kan opleveren? In de opsomming hieronder zie je de grootste verbruikers in huis en zie je ook wat dit je jaarlijks scheelt op de energierekening als je deze vervangt voor een energiezuinige variant: 

  • Koelkast: €46,- 
  • Vriezer: €47,-
  • Koel/vriescombinatie: €63,- 
  • Vaatwasser: €37,- 
  • Wasdroger: €60,- 
  • Wasmachine: €50,- 

Aanschaffen nieuwe apparatuur 

Ga je nieuwe apparatuur aanschaffen? Let dan bij de aanschaf op het energielabel. Het energielabel laat zien welke apparaten het zuinigst zijn met elektriciteit. Vaatwassers, wasmachines, koel- vrieskasten en beeldschermen hebben sinds maart 2021 een nieuw energielabel. De klassen A+ t/m A+++ zijn komen te vervallen en apparatuur wordt opnieuw ingedeeld in de klassen A tot en met G. Er worden nieuwe methodes gebruikt om het stroomverbruik te meten en de klasse te bepalen. Hierdoor is de energieklasse op de nieuwe labels is een stuk lager dan op het vorige label, maar is het label een stuk overzichtelijker en biedt het meer informatie aan jou als consument.

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl).
 

Lees meer