Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Btw op zonnepanelen afgeschaft

Geplaatst op Dinsdag 17 Januari 2023 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 30 seconden

De btw op zonnepanelen is per 1 januari 2023 afgeschaft. De btw gaat omlaag van 21% naar 0%. Deze 0% geldt alleen als de zonnepanelen worden geïnstalleerd op woningen of bijgebouwen van een woning, zoals een schuur. Particulieren hoeven de btw dan niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst.

Levering en installatie

Het btw-tarief van 0% zal alleen gelden voor de levering en installatie van zonnepanelen op of bij een woning. Met een woning wordt ook een vakantiewoning, garage, schuur, serre of een aan- of uitbouw bedoelt. Ook is het 0% tarief van toepassing als bijvoorbeeld een Vereniging van Eigenaren zonnepanelen koopt voor op een appartementencomplex.

Het 0%-tarief geldt ook voor bijvoorbeeld de aanleg van kabels, het montagemateriaal, optimizers en omvormers. Voor de aanpassing van de meterkast in verband met de aanschaf van de zonnepanelen kun je ook het 0% tarief rekenen.

Overige werkzaamheden

Voor andere werkzaamheden, zoals een mogelijke versteviging van het dak of installatie van een warmtepomp, blijft het btw-tarief 21% gelden. 

Koop je een nieuwbouwwoning met zonnepanelen die ook fungeren als dakbedekking? Dit worden ook wel geïntegreerde zonnepanelen genoemd. Hiervoor blijft ook het btw-tarief van 21% gelden.

Minder administratie voor particulieren en de Belastingdienst

Door de btw te verlagen van 21% naar 0%, hoeven particulieren bij de aankoop van zonnepanelen, de btw niet meer terug te vragen bij de Belastingdienst. Dat scheelt de bewoner en de Belastingdienst werk. 

Let op! De factuurdatum is bepalend. Is dat een datum in 2023? Dan betaal je geen btw. Staat op de factuur een datum in 2022? Dan betaal je wel btw. Deze btw kun je hier terugvragen.

Gratis en onafhankelijk advies nodig?

Neem contact op met onze adviseurs via het contactformulier
 
Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. Ga naar www.duurzaambouwloket.nl voor meer informatie.

 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente