Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Wanneer kies ik voor HR++ glas of triple glas?

Geplaatst op Maandag 30 Oktober 2023 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 14 seconden

Als er in jouw woning nog enkel glas of ‘normaal’ dubbel glas (thermopane) aanwezig is, dan is het verstandig om dit te vervangen door modern HR++ of zelfs HR+++ glas (triple). Door isolerend glas te plaatsen woont u meteen een stuk comfortabeler en het bespaart een hoop energie. 

Glas vervangen: kies triple glas of HR++ glas

Triple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als u enkel glas of dubbel glas gaat vervangen. Het is zonde om voor glas met een lagere isolatiewaarde te kiezen, omdat je hiermee minder energie bespaart. 
Voordelen vervangen glas voor HR++ of triple glas:

  • Geen kou meer bij de raam
  • Geen condens aan de binnenkant
  • Minder geluid van buiten

De Isolatiewaarde  van glas

De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in de U waarde. De U-waarde (of warmtedoorgangscoëfficiënt) is een maatstaf voor de mate waarin warmte wordt overgedragen de ramen. Hoe lager de U-waarde, des te beter de isolatiewaarde, omdat er minder warmte door de ramen verloren gaat. Voor HR++ ligt de norm van de U-waarde momenteel op 1.2, voor triple glas is dat 0.7.

Nieuw glas voor bestaande kozijnen

Triple glas is meestal te dik of te zwaar om in bestaande kozijnen te plaatsen. Als je nieuw glas in bestaande kozijnen kies dan voor HR++.  

Kozijnen vervangen? Kies meteen voor triple glas!

Zijn uw kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heeft u in één klap de beste isolatie voor uw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee. Isolerende kozijnen met triple glas zijn ongeveer 14% duurder dan nieuwe kozijnen met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in verschillende materialen zoals  hout en kunststof. Voordeel van kunststof kozijnen is dat ze onderhoudsvriendelijk zijn. Tegenwoordig heb je ook Kunststof kozijnen met een houtmotief, waardoor ze bijna niet te onderscheiden zijn van echt hout. 

Vacuümglas 

Vacuümglas bestaat uit glasplaten waarbinnen geen isolatiegas, maar een vacuüm aanwezig is. Een vacuüm isoleert zeer goed. Naast het feit dat vacuümglas warmte-isolerend werkt, is het ook een zeer goede geluidsisolator. Vacuümglas is dunner dan HR++ glas en kan daardoor bijna altijd toegepast worden in de al aanwezige kozijnen of gelijk met nieuwe kozijnen worden geplaatst. De kosten van vacuümglas zijn wel hoger maar een zeer goed alternatief als het plaatsen van HR++glas niet mogelijk is. Bijvoorbeeld voor monumenten. 

Kijk voor alle informatie over het vervangen van glas op:www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/vervangen-beglazing 

Subsidies

Voor het vervangen van glas zijn subsidies beschikbaar. De bekendste is de landelijke subsidieregeling voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers (ISDE). 
Kijk voor een overzicht van alle subsidies in jouw gemeente op: www.duurzaambouwloket.nl/subsidiecheck

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente