Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Ga jij al slim om met water?

Geplaatst op Maandag 14 Augustus 2023 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 39 seconden

Regen: de ene keer valt er te veel en loopt het riool over. In andere periodes is het veel te weinig en ontstaat er flinke droogte. Slim omgaan met water wordt steeds belangrijker. In dit artikel laten we je zien hoe je anders om kan gaan met regen- en drinkwaterverbruik in en om je woning.

Regenwateropvang
Installeer een regenton of regenwateropvangsysteem in je tuin. Regenwater is kalkvrij. Daarom is het uitermate geschikt voor het wassen van je ramen of auto. Ook planten en bloemen houden meer van kalkvrij water.

Waterzuinige apparaten
Vervang oude, inefficiënte apparaten door waterbesparende modellen. Kies bijvoorbeeld voor een wasmachine en vaatwasser met een energie- en waterzuinige classificatie. Deze apparaten verbruiken minder water per cyclus, wat kan helpen om water te besparen, vooral tijdens de zomermaanden.

Waterbewustzijn
Creëer bewustzijn bij gezinsleden over het belang van waterbesparing. Moedig kortere douches aan, sluit de kraan tijdens het tandenpoetsen en vermijd overmatig watergebruik bij activiteiten zoals afwassen. Kleine veranderingen in het dagelijks gedrag kunnen een aanzienlijk verschil maken in de hoeveelheid water die wordt verbruikt.

Grijswatersysteem
Overweeg de installatie van een grijswatersysteem in je huis. Grijswater is het water dat afkomstig is van badkuipen, douches, wastafels en wasmachines. Het kan worden opgevangen, gefilterd en gebruikt voor doeleinden zoals het besproeien van de tuin of het doorspoelen van het toilet. Raadpleeg een professional om te zien of een grijswatersysteem geschikt is voor jouw woning.

Groene tuinen en groen dak
Een groene tuin en een groen dak helpen het regenwater vast te houden en langzaam af te voeren, waardoor wateroverlast en overbelasting van riolen wordt verminderd.

Meer informatie
Kijk voor meer informatie op www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/regentonnen

Gratis en onafhankelijk advies
Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier.

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten.

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente