Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Hoe verduurzaam je je woning natuurvriendelijk?

Geplaatst op Woensdag 22 Mei 2024 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 50 seconden

Bij het verduurzamen van je huis is het belangrijk om rekening te houden met de natuur. Sommige maatregelen om je huis duurzamer te maken, kunnen namelijk effect hebben op kwetsbare en beschermde diersoorten. Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen die in de spouwmuur leven of vogels die een nestje onder de dakpannen gemaakt hebben.  We spreken over natuurvriendelijk isoleren als er rekening gehouden wordt met deze diersoorten. Wat houdt dit precies in en waar moet je rekening mee houden bij het verduurzamen van je woning?   

Wat is natuurvriendelijk isoleren? 

Bij het natuurvriendelijk isoleren van je woning wordt er rekening gehouden met o.a. beschermde diersoorten. Er wordt voorkomen dat beschermde diersoorten worden verstoord of gedood tijdens werkzaamheden. Dit staat vermeld in de Omgevingswet. Met de omgevingswet zorgt de Rijksoverheid er o.a. voor dat diersoorten tijdens isolatie of andere energiebesparende maatregelen, beschermd worden.  

Wat houdt dit voor mij in? 

Wil je je huis isoleren of verduurzamen? Dan gelden de regels van de omgevingswet ook voor jouw woning. Er zijn veel verduurzamende maatregelen waar je rekening moet houden met diersoorten. Voorbeelden zijn het plaatsen van zonnepanelen waardoor vogelnesten mogelijk verstoord worden, of het isoleren van de spouwmuur waar mogelijk vleermuizen of andere vogelsoorten zich bevinden. Zo is tijdens het broedseizoen niet mogelijk om de spouwmuur natuurvrij te maken. 
Weten waar je nog meer op moet letten? Neem dan een kijkje op onze pagina

Hulp van de gemeente 

Het is mogelijk om een ontheffing aan te vragen voor verduurzamende maatregelen zoals zonnepanelen of isolatie. Om dit eenvoudig en goedkoper te laten verlopen kan je jouw gemeente vragen of er een Soortenmanagementplan is (SMP of pre-SMP). Dit is per gemeente verschillend. Neem contact op met jouw gemeente voor meer informatie. 

Meer informatie 

Wil je meer informatie over natuurvriendelijk isoleren en weten waar je rekening mee moet houden? Ga naar www.duurzaambouwloket.nl/maatregel/natuurvriendelijk-isoleren  
 
Gratis en onafhankelijk advies  
Wil je meer informatie over energie besparen of heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een adviseur? Neem contact met ons op via het contactformulier www.duurzaambouwloket.nl/contact  

Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente