Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b. Bezig met laden

Geplaatst op Donderdag 17 Juli 2025 - Geschatte leestijd: 3 minuten, 15 seconden

Lees meer

Nu de salderingsregeling lijkt te vervallen in 2027 hebben veel bewoners de vraag of hun zonnepanelen nog wel waardevol zijn, als je straks je opgewekte stroom niet meer kunt wegstrepen tegen je verbruik. Het korte antwoord is: ja. Echter moet je nu slimmer met je eigen opgewekte energie omgaan. Zo zijn er volop kansen om je energierekening te verlagen.

Wat nu met je zonnepanelen?

Wanneer de salderingsregeling stopt moet je anders omgaan met je zonnepanelen. Veel bewoners denken dat zonnepanelen straks geen zin meer hebben. Maar dat is niet zo. Zonnepanelen zijn namelijk in de afgelopen jaren technisch doorontwikkeld en zijn nu veel efficiënter en ze zijn goedkoper geworden. Ze wekken meer stroom op en ze blijven langer meegaan. Zijn ze nog steeds rendabel? Dat zal nu meer afhangen van je eigen verbruik. Straks krijg je een veel lagere vergoeding voor teruggeleverde stroom. Daarom wordt het belangrijk om je eigen opgewekte stroom zoveel mogelijk te gebruiken. Hoe meer je zelf verbruikt door bijvoorbeeld overdag te wassen of je auto op te laden, hoe sneller je je investering terugverdient.  

Zoveel mogelijk zelf gebruiken 

Om zonnepanelen rendabel te maken moet je actiever omgaan met de stroom die je opwekt. Het is belangrijk om deze stroom zoveel mogelijk zelf te gaan gebruiken. Dit doe je door direct op de dag zelf stroom te verbruiken. Op deze manieren kun je zoveel mogelijk zonne-energie zelf gebruiken

  • Gebruik elektrische apparaten overdag
    Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of vaatwasser aan als de zon schijnt. Bijvoorbeeld tussen 10:00 en 16:00. Dan wekken je zonnepanelen het meeste op.
  • Laad je elektrische auto of fiets op
    Het opladen van je auto of fiets overdag kan je de opgewekte zonne-energie gelijk gebruiken. Hiermee kan je je zelfverbruik van zonne-stroom flink vergroten. Dat scheelt je terugleverkosten.
  • Laat je warmtepomp overdag water opwarmen
    Heb je een warmtepomp met een buffervat of boiler? Stel hem dan zo in dat hij vooral overdag warm water maakt, wanneer je zonnepanelen stroom opwekken. Zo gebruik je je eigen energie én bespaar je op stroomkosten in de avond.

Maak daarnaast gebruik van slimme stekkers of timers. Met slimme stekkers kan je het verbruik van apparaten inzien, maar ze ook op een bepaald moment aanzetten. Zo kan je apparaten automatisch aanzetten tijdens de zonuren.

Optimaal opwekken

Omdat je straks zoveel mogelijk van je eigen opgewekte stroom moet gaan gebruiken, is het verstandig om goed na te denken over de ligging van je zonnepanelen. Hoe meer stroom die je zelf opwekt en direct kunt gebruiken, hoe groter je besparing. Zonnepanelen gericht op het zuiden leveren normaal gezien iets meer op dan panelen op het oosten of westen, omdat ze meer uren per dag zonlicht vangen. Maar panelen op het oosten of westen hebben ook hun voordelen: ze wekken de meeste stroom op in de ochtend (oosten) of avond (westen), wat betekent dat je die stroom beter kunt gebruiken wanneer je thuis bent.

Zonnepanelen in combinatie met een thuisbatterij

Een manier om nog meer uit je zonnepanelen te halen, is het gebruik van een thuisbatterij. Met zo’n batterij kun je de stroom die je overdag opwekt en niet direct gebruikt, opslaan voor later. Zo kun je bijvoorbeeld ’s avonds of ’s ochtends stroom gebruiken die je eerder zelf hebt opgewekt. Dit maakt je minder afhankelijk van het energienet en zorgt ervoor dat je minder hoeft terug te leveren voor een lage vergoeding. Een thuisbatterij is nu nog best prijzig, maar de prijzen dalen langzaam en de technologie wordt steeds beter. Of een thuisbatterij nu al interessant is, hangt sterk af van je energiegebruik en je zonnepaneleninstallatie. Laat je daarom goed informeren door een vakspecialist voordat je besluit er een aan te schaffen.

Meer informatie

Zonnepanelen blijven dus een slimme investering, maar het wordt belangrijker om je opgewekte energie slim in te zetten. Wil je meer weten over zonnepanelen en waar je nog meer rekening mee moet houden? Bekijk onze pagina over zonnepanelen.

 

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente