Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

4 energiebespaartips voor het stookseizoen

Geplaatst op Woensdag 13 Oktober 2021 - Geschatte leestijd: 2 minuten, 14 seconden

Het energieverbruik van een woning wordt niet alleen bepaald door de mate van isolatie, maar ook door het slim omgaan met de verwarming. Als je slimmer verwarmt, verbruik je minder energie. Je hoeft niet bang te zijn dat het daardoor minder comfortabel wordt in huis. We nemen graag vier belangrijke factoren met je door waarmee je veel geld bespaart, zonder investering in duurzaamheidsmaatregelen. 

Stook bewust 

Er zijn wellicht ruimtes in je woning waar je niet vaak komt en die wel worden verwarmd. Het niet verwarmen van de verdieping en/of zolder bij een gemiddelde Nederlandse woning zorgt al snel voor een besparing van ruim €100,- tot €250,- per jaar op de energierekening. Zorg er ook voor dat de deuren in huis goed gesloten blijven om de warmte in de ruimte te houden. Bij radiatoren is het verstandig om deze niet te blokkeren door bijvoorbeeld een bank, gordijn of radiatorombouw. 

Instellingen thermostaat

Ook de manier waarop je de thermostaat bedient, kan een behoorlijke impact hebben op de energierekening van je woning. Verwarm je jouw woning met radiatoren? Zet de thermostaat ’s nachts en als je overdag weg bent op 15 graden en bespaar ruim €250,- per jaar op je energierekening. Verwarm je jouw woning met vloerverwarming? Dan kan het bij het toepassen van nachtverlaging te lang duren voordat de woning weer op temperatuur is. In dat geval kan je de thermostaat beter op een gelijke temperatuur laten staan.

Ventileren   

Ventileren is belangrijk voor het binnenklimaat van de woning en daarmee jouw gezondheid. Te weinig ventileren is niet goed, maar te veel ventilatie is ook niet wenselijk. Laat de ramen in het stookseizoen dan ook niet onnodig of te wijd open staan. Het 15 minuten openen van de ramen (luchten) is normaal gesproken al voldoende om de lucht in de woning te verversen. Zet, indien aanwezig, het mechanisch ventilatiesysteem op de laagste stand als je niet thuis bent. Denk bij een verbouwing na over de manier waarop je wilt ventileren. Een decentraal of centraal balansventilatiesysteem kan automatisch op een energiezuinige wijze de woning van voldoende gezonde lucht voorzien.

Korter douchen 

Het verwarmen van douchewater kost veel energie en kan een behoorlijk deel uitmaken van de energierekening. Door de helft korter te douchen scheelt dit tot wel 16% van je gasrekening. Voor het optimaal benutten van het warme douchewater is een waterbesparende douchekop een aanrader. 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 

Lees meer

Agenda

Geen agendapunten uit jouw gemeente op dit moment.

Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente