Bezig met laden De actie op de pagina wordt geladen en verwerkt, een ogenblik geduld a.u.b.

Voordelen van koken op inductie

Geplaatst op Maandag 7 Maart 2022 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 45 seconden

Steeds meer huishoudens koken op inductie. Volgens Milieu Centraal is zelfs de helft van alle kookplaten inmiddels een inductiekookplaat. Wat zijn de voordelen van een inductiekookplaat? En wat moet je doen als je over wilt op inductie? Wij hebben het voor je op een rijtje gezet.

Veiligheid

Koken op inductie is veiliger dan koken op bijvoorbeeld gas. Dit komt doordat er geen vuur aan te pas komt waardoor het risico op een keukenbrand enorm afneemt. Ook de plek waar de pan staat (kookzone) koelt snel af als je de pan eraf haalt en reageert alleen als er een pan op staat. Zet je per ongeluk de kookplaat of kookzone aan zonder pan, dan wordt hij niet heet. 

Energiezuinig en efficiënt 

Koken op inductie is de meest energiezuinige manier van koken. Doordat alleen de bodem van de pan wordt verhit, gaat er nauwelijks energie en warmte verloren. Ook kookt een pan water op inductie twee keer zo snel, waardoor je dus efficiënter kunt koken. 

Onderhoudsvriendelijk 

Een inductiekookplaat is geheel vlak en maak je gemakkelijk schoon. Er zijn geen randen, hoeken en naden waar allerlei vuil achter kan blijven hangen. Etensresten kunnen zich door de beschermlaag nauwelijks hechten, waardoor deze niet zullen inbranden op de kookplaat. Doordat de plaat snel afkoelt, kun je snel aan de slag met het schoonmaken ervan. 

Tip: haal na het schoonmaken altijd nog een vochtige schone doek over de plaat, zonder schoonmaakmiddel. 

Overstappen op een inductiekookplaat

Wil je overstappen op inductie? Overstappen op inductiekookplaat kan op ieder gewenst moment. Tijdens de verbouwing van de keuken, maar ook als je gasfornuis aan vervanging toe is. Je moet hierbij wel rekening houden met een aantal zaken, zoals bijvoorbeeld het wellicht aanpassen van je elektra-aansluiting. Meer daarover kun je hier lezen. 

Gratis en onafhankelijk advies

Heb je behoefte aan gratis en onafhankelijk advies van een onafhankelijk adviseur? Neem dan contact op met de helpdesk van het Duurzaam Bouwloket. Door te bellen (072 – 743 39 56) of te mailen (info@duurzaambouwloket.nl). Duurzaam Bouwloket is dé onafhankelijke expert die je begeleidt naar een energiezuinige woning. Ons advies is gratis als jouw gemeente bij ons is aangesloten. 
 

Lees meer

Agenda
Initiatieven uit jouw gemeente

Geen initiatieven uit jouw gemeente op dit moment.

Logo van de gemeente