Coalitie Haarlem gaat voor duurzaam
Geplaatst op Woensdag 14 Mei 2014 - Geschatte leestijd: 1 minuut, 38 seconden
D66, GroenLinks, PvdA en CDA presenteerden maandag 12 mei in het stadhuis het coalitieprogramma 2014-2018. Het programma heeft de naam Samen Doen! De coalitie kiest voor een duurzame stad en het halen van een klimaatneutrale stad in 2030.
In het coalitieprogramma staat het volgende over duurzaamheid:
'Duurzaamheid, Haarlem duurzame stad
De kadernota Haarlem Duurzaam met het programma Haarlem Klimaat Neutraal 2030 en de samenwerking in Spaarne Energie vormen het uitgangspunt voor het Haarlemse beleid met betrekking tot energie, grondstoffen, klimaat, water en luchtkwaliteit. De eerder voorgenomen doelstellingen kunnen met gezamenlijke inspanning van inwoners, bedrijven en maatschappelijke partners nog altijd worden gehaald. Hierbij blijft de gemeente haar stimulerende rol vervullen.
Dit betekent dat er niet wordt bezuinigd op het programma Haarlem Klimaat Neutraal.
Net als economie gaat duurzaamheid hand in hand met vrijwel alle beleidsdomeinen. De circulaire economie (ofwel kringloop economie of “cradle to cradle”) zien wij als verdienmodel en als stimulans voor groene werkgelegenheid.De vraagstukken rondom duurzaamheid vragen om integrale oplossingen van stad en bestuur, vaak ook in regionaal verband zoals de Metropoolregio Amsterdam. De gemeente Haarlem heeft op het gebied van duurzaamheid eenvoorbeeldfunctie, wanneer het gaat om haar eigen organisatie, gebouwen, duurzaam afvalbeheer, uitvoering van het ecologisch beleidsplan en de openbare ruimte. Het doel is immers dat de eigen organisatie klimaatneutraal wordt.
Maar deze rol kan zij alleen vervullen in samenwerking met burgers, bedrijven en instellingen. De gebiedsgerichte werkwijze van de gemeente is voor de leefbaarheid van onze groene wijken en buurten cruciaal.
Daarnaast wil de gemeente het initiatief tot een centraal expertise-centrum ondersteunen in haar verbindende en faciliterende rol. We bezuinigen niet op natuur- en milieueducatie.
De ondersteuning geldt uiteraard ook voor de vele buurtinitiatieven die de inwoners van onze energieke samenleving momenteel ontplooien. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zonnepanelen, groene daken, energiebesparing, elektrisch vervoer en het verduurzamen van woningen (zoals het project Blok voor Blok). Bij het verlichten van regeldruk, ruimtelijke planprocessen en afspraken met woningbouwcorporaties speelt de gemeente een actieve rol.'
Lees hier het volledige coalitieprogramma.
Meer nieuws
- Wist je dat - Thuisbatterij
- Internationale dag van de Zon!
- Dag van de aarde!
- Vergeet jij niet te ventileren in huis?
- Wist je dat - Energieverbruiksmanager
- Earth Hour 2025 - Doe je mee?
- Adviseur aan het woord - Wat betekent het einde van salderen voor jou?
- NK Tegelwippen 2025: help jij mee om je buurt groener te maken?
- Wist je dat.. - Naad- en kierdichting
- Wanneer kan je eigenlijk isoleren? - natuurvriendelijk isoleren